JenniCam – De geschiedenis van internet-tv -Deel 1

Webcam girl avant la lettre

Vandaag de dag vinden we het heel gewoon om livestreams te kijken. Series, films, vlogs, gameplay: we hebben het allemaal in een handomdraai tot onze bechikking. Livestreams in Ultra HD (4k) zijn al lang geen bijzonderheid meer.  In het boek Ontdek vloggen! staan we uitgebreid stil bij de pioniers die de weg hebben geplaveid voor de huidige videocontentmakers. Bijvoorbeeld bij wereld’s bekendste ‘lifecaster’ Jenni Ringley, die wereldberoemd werd met haar website JenniCam.

Aan het begin van het internettijdperk was alles mogelijk. Ook slapend rijk worden

24 uur per dag, zeven dagen in de week Jenni
Een van de eerste succesvolle webcamsites was die van de 19-jarige Jenni Ringley uit Pennsylvania. In april 1996 installeerde zij haar eerste webcam en toonde hiermee elke drie minuten een nieuw beeld op haar website. Iedereen die toegang had tot internet kon Jenni 24 uur per dag, zeven dagen in de week aanschouwen via JenniCam. En hierbij was ze niet te beroerd om de bezoeker zo nu en dan te trakteren op een striptease of ander erotisch getint amusement. Fans van Jenni stuurden haar cadeaus of doneerden geld met behulp van PayPal.

De website JenniCam was uniek in zijn soort

Webcam in de wilgen
Na alle publiciteit – en enkele vervelende ervaringen – besloot ze haar webcam in de wilgen te hangen. Een belangrijke reden hiervoor was dat PayPal, waarmee ze haar inkomsten verwierf, het beleid voor naaktbeelden had veranderd en als gevolg hiervan haar website niet meer ondersteunde.
Op 31 december 2003 trekt Jenni de stekker er letterlijk uit. Maar met haar initiatief om wildvreemden een kijkje in haar leven te bieden, heeft zij een trend gezet. Ook zijn er mensen die vinden dat het project van Jenni kan worden gerangschikt onder ‘performance art’. Vele copycats volgden en ook John de Mol heeft zich wel- licht door deze dame laten inspireren toen hij het idee kreeg voor het programma Big Brother.

Jenni après la lettre
Jenni, die werkelijk de hele wereld non-stop een blik in haar leven gunde en absoluut geen privacy meer had, is nu getrouwd en werkt als programmeur. Ze heeft geen website, gebruikt geen sociale netwerken en doet niet mee aan enige vorm van personal branding. ‘It’s a completely different feeling, and I think I’m enjoying it’, zei ze er later zelf in een interview over.

Tja, het is eenzaam aan de top.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page