Tips voor een succesvol YouTubekanaal

Na al het werk dat je in het maken van alle video’s voor je YouTubekanaal hebt gestoken, zou het wel zo fijn zijn als ze ook werden bekeken en dat mensen zich in massaal abonneren op je kanaal. We verklappen alvast: dat valt niet mee. Maar we hebben wel tips die je helpen de uitdaging aan te gaan.

In theorie lijkt het allemaal zo eenvoudig:

  • Maak een YouTube kanaal. Maak (elke dag) een video.
  • Monteer het beeldmateriaal. Publiceer de video op je YouTubekanaal.
  • Iedereen bekijkt je video.
  • Kijkers klikken op het duimpje omhoog.
  • Elke kijker abonneert zich op je kanaal.
  • Jij loopt binnen dankzij de advertentieopbrengsten en affilliaties met bekende merken en bedrijven.

Toegegeven, er zijn inderdaad heel wat bekende YouTubers met deze werkwijze die dit stadium hebben bereikt, maar hier hebben zij dikwijls jaren keihard aan gewerkt. Iedereen op YouTube begint zonder een kijker of abonnee, en elke YouTuber doorloopt globaal dezelfde fasen tijdens het opbouwen van zijn kanaal. Goede content alleen is niet de bepalende factor voor het verkrijgen van een succesvol YouTubekanaal. Het vraagt ook verschillende vaardigheden en veel kennis over de mogelijkheden van YouTube. De vlogger en YouTuber die het serieus wil aanpakken, ontwikkelt een specifieke werkwijze en routine voor het maken van zijn content, het onderhouden van zijn kanaal en het werven van meer kijkers en abonnees. Hier vind je enkele tips die van pas kunnen komen bij het opbouwen van jouw eigen YouTubekanaal.

Tip 1: Wees goed voorbereid
We snappen dat je direct aan de slag wil. Logisch, want het is ook leuk om video’s te maken en die te delen met wereld, maar wanneer je eenmaal de eerste video op je kanaal publiceert, schep je daarmee verwachtingen bij de kijker. Misschien zijn er dingen die je eerst nog moet leren, zoals werken met bepaalde hardware en software. Het is erg belangrijk dat je de camera waarmee je lmt probleemloos kunt bedienen. Het zou natuurlijk zonde zijn dat je een fantastische monoloog hebt gefilmd met onscherp beeld of geluid dat te zacht staat of ontbreekt.
Neem ook de tijd om te leren werken met specifieke software, bijvoorbeeld voor het bewerken van je beelden, het maken van titels, logo-animaties en dergelijke. Zo ontdek je ook hoe lang jij bezig bent met bepaalde taken. Zo kun je alvast inschatten hoeveel tijd je kwijt bent voor een video. Verdiep je ook grondig in de gereedschappen vanYouTube leer er vloeiend mee werken.

Tip 2: Kijk naar anderen
Het is altijd een goed idee om je eerst te oriënteren opYouTube. Als je er nog niet helemaal uit bent wat je precies wil metYouTube – welk type kanaal je wilt beginnen of welke stijl je wilt gebruiken voor je video’s – dan loont het de moeite eerst eens te bekijken wat anderen maken. Wat zijn de populairste kanalen en video’s, welke stijl wordt gebruikt, wat is de doelgroep, wat zijn de reacties op de video’s, hoe gaat de maker om met reacties, welke onderdelen van de video’s spreken je aan, welke dingen vind je minder leuk, wat zou jij anders doen? Bedenk zelf ook criteria die jij belangrijk vindt. Bekijk het oneindige landschap van YouTube, vind uit wat jouw plek hierin zou kunnen zijn en zoek een route naar deze plek. Het loont de moeite om voldoende tijd in een dergelijk onderzoek te steken.


Tijdens je onderzoek naar andere YouTubers en hun kanalen kun je handig gebruikmaken van WikiTubia.. Hier kom je  alles weten over iedere YouTuber die er toe doet.

Tip 3: Vind je niche
Als je een beter beeld hebt gekregen van het huidige aanbod opYouTube wordt het eenvoudiger te bepalen wat jouw kanaal moet onderscheiden van de rest. Bedenk je waarin jij verschilt van deYouTubers die je hebt bekeken. Welke onderwerpen of stijlen kom je vaak tegen en aan welke onderwerpen wordt nauwelijks aandacht besteed? Als jij een onderwerp ontdekt waarbij jij je als een vis in het water voelt, doe hier dan iets mee. Probeer een geschikte niche te vinden. Je hebt dan meer kans om op te vallen en een nieuwe groep kijkers voor je te winnen.

Tip 4: Maak een plan
Het maken van een plan voor een YouTubekanaal kan helpen om je weg te vinden in het weidse landschap van YouTube. Je hoeft echt geen driejarenplan te schrijven – al zijn erYouTubers die dit wel degelijk doen – maar schrijf op zijn minst de belangrijkste doelstellingen voor je kanaal op. Bij voorkeur op een A4-tje, maar zelfs een servetje of een bierviltje volstaat. Het is echt belangrijk om van tevoren na te denken over wat je met je kanaal wilt bereiken en hoeveel tijd je hiervoor denkt nodig te hebben.

Elk goed plan past op een bierviltje, en anders pak je er gewoon nog een…

Tip 5: Stel doelen
Dankzij een doordacht plan kun je bepalen welke koers je moet volgen om de eindbestemming te halen. Het is echter veel eenvoudiger om je einddoel te behalen als je de route in stappen verdeelt en aan enkele stappen een mijlpaal koppelt. Bijvoorbeeld, het behalen van je eerste 100 abonnees, of – wat minder bescheiden – de eerste 1000 abonnees. Zorg ook voor rustmomenten tijdens je ‘reis’ waarbij je evalueert hoe alles tot dan loopt en je kunt bepalen of je de route of je bestemming moet aanpassen om jouw doelen te bereiken.

Tip 6: Koop het boek Ontdek Vloggen!
Nog meer tips lezen? Bestel dan hier het boek Ontdek Vloggen!  Natuurlijk is het boek ook verkrijgbaar bij de boekhandel. Bekijk  het inkijkexemplaar voor meer informatie over de inhoud van het boek.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page