Thumbnails voor YouTube maak je met Adobe Spark Post

De thumbnail is het visitekaartje van je video

Sommige YouTubers besteden evenveel tijd aan het maken van hun thumbnailafbeelding als aan de beeldmontage van hun video’s, zo belangrijk vinden zij dit onderdeel voor hun merkbekendheid. En ze hebben een punt: branding is een belangrijk onderdeel van de strategie om je kanaal bekender te maken.

Hoe kiest de bezoeker van YouTube?

Vraag je eens af hoe jij zelf je keuze bepaalt op YouTube. Welke video’s bekijk jij eerder en waarom? Het antwoord is waarschijnlijk: vanwege de miniatuurafbeelding van de video.  Een thumbnail, zoals de afbeeldingen worden genoemd, is het visitekaartje van een video. Standaard biedt YouTube drie willekeurige miniatuurafbeeldingen, maar de kwaliteit hiervan is meestal beroerd, en je hebt dan ook geen wervende tekst in de afbeelding waarmee je de potentiële kijker interesseert.

Eigen stijl

Typografie, kleurgebruik en compositie bepalen hoe snel de kijker jouw video vindt tussen de andere aanbevelingen vanYouTube. Als het een kijker betreft die al eerder naar je video’s heeft gekeken, dan zorgt een thumbnail met jouw huisstijl ervoor dat je content in een fractie van een seconde wordt herkend en – hopelijk – wordt bekeken.

Onderscheidend

Gebruik voor elke video een eigen onderscheidende afbeelding, zodat kijkers de verschillende video’s uit elkaar kunnen houden. Je thumbnail moet wel kloppen met de inhoud van je video, anders klikken kijkers weg. Bovendien schend je hiermee mogelijk het spambeleid van YouTube.

Gebruik geen clickbait
Onder clickbait, in het Nederlands: klikaas, verstaan we het gebruik van een misleidende afbeelding, titel van een artikel, tweet, online advertentie en dergelijke, die wordt gebruikt om de lezer te verleiden tot het klikken op de titel of thumbnail om zo meer advertentie-inkomsten te behalen.
Bezoekers verleiden is één ding, maar je bezoekers mísleiden is andere koek. Gebruik geen clickbait die  bijvoorbeeld misleidende titels of thumbnails die niets met de inhoud van de video hebben te maken. De eerste indruk is belangrijk en je hebt er weinig aan als kijkers zich bekocht voelen.

Adobe Photoshop

Er zijn talloze programma’s waarmee je zelf thumbnails kunt ontwerpen. Wie kan lezen en schrijven met de programma’s van Adobe kan daarmee geschikte thumbnails ontwerpen en exporteren. Maak afbeeldingen met een minimale resolutie van 1280 x 720 pixels (verhouding 16:9) die zijn opgeslagen als JPG-, GIF-, BMP- of PNG-bestand van 2 MB (of kleiner).

Adobe Spark Post voor iOS en Android

Er zijn natuurlijk vele andere grafische bewerkingsprogramma’s waarmee je de klus kunt klaren, maar er is ook een zeer handige gratis applicatie van Adobe die je in de webbrowser kunt gebruiken, maar eveneens als app voor Android en iOS beschikbaar is: Spark Post. Voor het gebruik van deze uiterst handige app is een Adobe ID of een account bij Google of Facebook noodzakelijk. Je projecten worden hierdoor op elk apparaat gesynchroniseerd. Spark werkt bijzonder intuïtief en biedt vele gereedschappen om typografie, kleurschema, grafische elementen en afbeeldingen in een handomdraai te combineren tot een professioneel ontworpen thumbnail.

Adobe Spark Post is onmisbaar gereedschap waarmee je snel en uiterst eenvoudig professionele mini- atuurafbeeldingen en banners maakt.

Aan de slag met Adobe Spark Post

Nadat je de app hebt gestart, klik je op het plusteken. Kies vervolgens een achtergrondkleur, een patroon (pattern) of een afbeelding uit je fotobibliotheek.  Je kunt daarnaast ook je camera gebruiken, zoeken naar een afbeelding in de bibliotheek van Adobe of afbeeldingen importeren die je bewaart en synchroniseert met Adobe Lightroom of Adobe Creative Cloud.
Kies hierna de beschikbare sjabloon (template) voor een thumbnail op YouTube. Hierna kun je afbeeldingen importeren, teksten en kaders toevoegen, een kleurpalet kiezen, en veel meer.

Adobe Spark Post is het ideale gereedschap voor het maken van mooie thumbnails voor YouTube, maar biedt daarnaast nog diverse  sjablonen voor andere bekende websites..

Het uitlijnen van alle elementen gaat als vanzelf met de magnetische lijnen en assen, die in beeld verschijnen wanneer ze perfect in positie staan. Als je niet tevreden bent, kun je het ontwerp met het grootste gemak veranderen met behulp van een van de vele thema’s en online-voorbeelden. Jij kunt overigens ook jouw ontwerpen  delen op het online platform van Spark Post.

De mobiele versie van Spark Post werkt iets anders dan de webapplicatie, maar is een genot om mee te werken.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page