Licht, camera, actie! – Deel 2 – Camera

Camera klaar?

Het digitale tijdperk heeft niet alleen de computers veel compacter en sneller gemaakt, maar heeft eveneens digitale camera’s opgeleverd die steeds kleiner, beter en goedkoper zijn geworden. De huidige camera’s maken het mogelijk om te filmen in broadcastkwaliteit, de video-opnamen naar de computer over te zetten, waarna het beeldmateriaal vervolgens met geavanceerde software kan worden nabewerkt.

Welke camera gebruik je voor een vlog?

Welke camera je gebruikt, hangt af van je wensen, en natuurlijk je budget. Er zijn bekende YouTubers die jarenlang hun video’s opnamen met een webcam of een mobiele telefoon. Een dure camera is absoluut geen vereiste voor het maken van mooie video’s. De grote cameramerken als Sony, Canon, Nikon, Panasonic, enzovoort, spelen tegenwoordig slim in op de vlog-trend en bieden diverse camera’s die uitermate geschikt zijn voor het maken van je vlog.

Webcam

Als je helemaal de deur niet uit wilt en genoeg denkt te hebben aan een webcam om te kunnen vloggen, dan loont het wel de moeite niet te veel te bezuinigen op de aanschaf hiervan. Belangrijk hierbij is het aantal beelden per seconde en resolutie die de webcam aankan. Een snelheid van dertig beelden per seconde en een videoresolutie van 1280 bij 720 (HD ready 720p) is toch wel het minste dat een webcam in huis moet hebben.Voor een snelle doorvoer van de data heeft ook USB 3.0 de voorkeur. Zorg bij het gebruik van een webcam voor een goede verlichting en een niet te drukke, maar ook niet te saaie, achtergrond.

Smartphone

De smartphone: het is moeilijk om je leven voor te stellen zonder dit luxeartikel. Het succes van de slimme telefoon is mede te danken aan steeds goedkoper, sneller, maar vooral mobiel internet via 3G-, 4G- en 5G-netwerken. En natuurlijk aan gratis WiFi-hotspots op bijna elke hoek van de straat. Maar bovenal biedt de huidige smartphone de mogelijkheid te fotograferen en te filmen met een hoge beeldkwaliteit. Filmen in Full HD 1080 is inmiddels wel de standaard, maar daarnaast kunnen steeds meer smartphones filmen in een 4K-resolutie.

Apps
Een groot voordeel van een smartphone als videocamera is het enorme aantal applicaties die de functionaliteit van het apparaat soms spectaculair kunnen uitbreiden. Denk aan apps waarmee je time lapse video – opnamen met tijdsinterval – kunt maken. Of apps waarmee je tijdens het filmen beeldeffecten kunt gebruiken, of in RAW kunt filmen, of vertraagde beelden (slow-motion) kunt filmen.

Compactcamera

Een compactcamera wordt ook wel een point-and-shootcamera genoemd. Dit type camera’s gebruikt een vast objectief. Compactcamera’s zijn klein en licht en daardoor makkelijk mee te nemen. Ze hebben zelden een optische zoeker waarmee je door de lens kijkt, maar laten op een scherm zien wat je filmt (live view). De beeldkwaliteit van compactcamera’s is over het algemeen goed genoeg om mee te filmen. Een compactcamera maakt meestal gebruik van een groothoeklens en heeft minimaal 3x optische zoom, maar verwacht niet de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera.

Systeemcamera

Een systeemcamera is even klein en makkelijk om mee te nemen als een compactcamera, maar biedt daarnaast de mogelijkhied om van lens te wisselen. Bovendien levert de grotere en geavanceerdere sensor in een systeemcamera betere beelden met meer detail en minder ruis. Een van de eerste systeemcamera’s was de Olympus PEN. Systeemcamera’s gebruiken meestal een optische zoeker, maar soms bieden ze alleen een scherm om te zien wat je filmt. Met een systeemcamera is het ook beter mogelijk om snel bewegende objecten goed in beeld te krijgen of in slechte lichtomstandigheden te filmen.

Compact- of systeemcamera?
De grote verschillen tussen een compact- of systeemcamera uiten zich eerder in bedieningsgemak en extra functies dan in de beeldkwaliteit.Als je zonder al te veel zorgen over camera-instellingen en dergelijke technische zaken in wilt zitten, dan is een compactcamera het meest geschikt voor jou. Het vaste objectief van de camera biedt vaak een groot zoombereik, waardoor je de camera in diverse situaties kunt gebruiken. Als je kiest voor de voordelen van een systeemcamera moet je er wel rekening mee houden dat het veel tijd kost te leren om alle functionaliteit van de camera optimaal te benutten.

Links, de SX270 HS, een uitstekende compactcamera van Canon. Rechts, de Alpha A5000 van Sony, een zeer populaire camera onder vloggers op YouTube.

Spiegelreflexcamera

Een type camera in een duurdere prijsklasse is de DSLR-camera. DSLR staat voor Digital Single Lens Reflex. Dit type camera wordt ook wel digitale spiegelreflexcamera genoemd.Veel DSLR camera’s bieden tegenwoordig de mogelijkheid om ermee in hoge resolutie te filmen.

Optische zoeker
Digitale spiegelreflexcamera’s hebben een optische zoeker waarmee je kijkt via een ingebouwd spiegeltje. Wanneer een foto wordt gemaakt, klapt het spiegeltje weg en kan de digitale sensor het beeld verwerken.

Andere lens, andere blik
Een voordeel van spiegelreflexcamera’s is de mogelijkheid om andere lenzen te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lens waarbij je meer gebruik kunt maken van het scherptediepte-effect, om bijvoorbeeld de voorgrond haarscherp en de achtergrond onscherp te maken.

Full-frame

De kwaliteit van de camera is grotendeels afhankelijk van de grootte van de sensor. Veel camera’s gebruiken een beeldsensor die kleiner is dan 36 bij 24 mm, het origi- nele kleinbeeldformaat. Dergelijke camera’s hebben een kleinere beeldhoek. Deze verhouding wordt cropfactor genoemd. De meeste consumentencamera’s gebruiken een cropfactor van 1,5 tot 1,6. Camera’s met een beeldsensor die even groot is als het originele kleinbeeldformaat worden full-framecamera’s genoemd. Ze zijn logischerwijs veel duurder dan camera’s zonder een dergelijke sensor.

Full-frame De Canon EOS 6D en de Nikon D610 zijn zogeheten Full frame camera’s en bieden een beeldsensor in het originele kleinbeeldformaat.

Videocamera

We zouden het bijna vergeten, maar er zijn prachtige videocamera’s te koop die niet alleen handzaam, maar daarnaast ook zeer geavanceerd en goed betaalbaar zijn. Let er bij je keuze voor een dergelijk apparaat wel op dat de bediening prettig is en dat knoppen zich op logische plekken bevinden. Probeer of je de belangrijkste knoppen blindelings kunt vinden. Een kwaliteit in Full HD heeft de voorkeur, maar al veel videocamera’s bieden tegenwoordig steeds vaker Ultra HD (4K).Videoca- mera’s zijn bovendien meestal voorzien van een zoeker – ook wel de viewfinder genoemd – wat zeer handig is tijdens filmen in de volle zon.

De beeldkwaliteit en de functies van de ‘traditionele’ videocamera zijn vaak superieur ten opzichte van fotocamera’s waarmee je ook kunt filmen.

Kiezen of delen

Jouw keuze voor een bepaald type camera is afhankelijk van het type video dat je maakt. Natuurlijk is de verhouding tussen prijs en kwaliteit een belangrijke overwe- ging voor een specifiek merk of type camera. Je kunt besluiten om een compacte en lichte camera te gebruiken, zeker als je niet al te veel technische kennis hebt van camera’s, belichting en lenzen. Kies in ieder geval een camera die kan filmen in de resolutie 720p, maar gebruik bij voorkeur een camera met de mogelijkheid om te filmen in Full-HD (1080p).

Blijf scherp
Ook belangrijk is een goede autofocus. Sommige camera’s stellen te vaak scherp of focussen op de verkeerde onderwerpen. Camera’s die zijn voorzien van software voor gezichtsherkenning (face detection system) zijn superhandig. Dit systeem zorgt ervoor dat elk gezicht dat prominent in beeld is automatisch wordt gevolgd en scherp is.

Verwisselbare lens
Het verschil tussen een opname met een groothoek- of een telelens is enorm. Als je zowel weidse shots als close-ups wilt kunnen maken, is het verstandig te kiezen voor een camera waarbij je kunt wisselen van objectief.

Handbediening
Hoewel automatische belichting en automatische scherpstelling zeer aangenaam zijn, is het soms wenselijk om handmatig de sluitertijd, het diafragma of de witbalans in te stellen. Let er dus op of een camera geheel automatisch werkt of ook handbediening biedt.

Meer  over camera’s, hulpstukken, lenzen, enzovoort, vind je in het boek Ontdek Vloggen. Je kunt het boek hier bestellen!

Hulp nodig bij de keuze van een camera voor je vlog? Bekijk dan ook deze onderstaande video:

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page