BoinxTV – Live-productie software voor web-tv

Het maken van een professionele videopodcast neemt iedere episode opnieuw veel tijd in beslag. Behalve de voorbereidingen gaan er vooral veel uren verloren in de post-productie. Denk hierbij aan het knippen en plakken van de opnamen het toevoegen van geluid, de video voorzien van titels en effecten, en tot slot moet het eindresultaat nog op de juiste wijze worden geconverteerd en online worden gepubliceerd. Biedt BoinxTV (alleen beschikbaar voor Mac OS X) hier uitkomst?

Laag voor laag
Met BoinxTV kun je een video opnemen en het beeld live voorzien van andere videocontent, titels of effecten. Je kunt hierbij gebruik maken van verschillende sjablonen die passen bij het type videopodcast, of zelf alle onderdelen instellen. Je plaatst alle items voor een videopodcast als laag in een venster. Wanneer je een laag in beeld wilt brengen, klik je op de knop ‘Live’ of je gebruikt een toetsencombinatie die je zelf hebt gedefinieerd.
BoinxTV biedt een grote verzameling lagen met diverse functionaliteit. Je gebruikt lagen voor (video)achtergronden, camerabeelden, screencasting, chroma-key, titels, rss-feeds, interviews, live-effecten, Twitter berichten, en ga zo maar door.
Gebruik de categorieën – linksonder – om de weergave van beschikbare lagen te filteren en kies uit de beschikbare resulaten in de middelste kolom. Daarnaast vind je een preview van de laag. Klik op het plussymbool of sleep de gewenste laag in het middelste venster bovenaan. De instellingen aan de linkerzijde zijn voor elke type laag voorzien van andere opties. Let goed op de volgorde van de lagen zodat de beelden zich op de juiste manier bedekken. Tijdens de opnamen van de show kun je lagen nog steeds van plek veranderen.

LIVE?
Ofwel, hoeveel BoinxTV-gebruikers heb je nodig om een lamp te verwisselen? Hoe meer mensen meewerken aan een opname, hoe meer er live aan de opname kan worden toegevoegd, dus hulp bij het bedienen kan nooit kwaad. Maar in principe kun je met BoinxTV ook alles helemaal alleen doen. Neem je verhaal op met je webcam of een externe videocamera of importeer een opname van de vaste schijf. Maak hierna de lagen met muziek, titels, effecten, andere videobeelden, live feeds enzovoort. Dankzij het chroma key filter kun je de achtergrond invullen met eigen stills of videoclips. Definieër hiervoor sneltoetsen om de achtergronden eenvoudig te kunnen wisselen.
Als alle onderdelen voor de video zijn bepaald kun je een opname van je ‘liveshow’ maken. Activeer de lagen op het gewenste moment en bekijk de voorvertoning rechtboven in het venster of open een apart voorvertoningsvenster. Wanneer je de opname stopt zie je een venster waarmee je de video in diverse bestandsformaten en verschillende codecs bewaart. Je kunt Applescript gebruiken voor speciale acties met het bestand of het publiceren met Apple PodcastProducer.
Een minpunt vindt ik het gebrek aan ondersteuning voor het uploaden naar de eigen server of naar websites als blip.tv of archive.org. Deze websites zijn zeer geliefd bij pod- en vodcasters omdat men er gratis opslag en onbeperkt dataverkeer krijgt en de content kan voorzien van een creative commons licentie.

Echt live
De videobeelden van BoinxTV kunnen zowel hardware- als softwarematig worden gestreamd. Met het programma GrabberRaster kun je de output van BoinxTV streamen op Flash georiënteerde websites als uStream.tv en Stickam.com. GrabberRaster ondersteunt ook Apple QuickTime Broadcaster. Bekijk voor meer informatie onderstaande screencast.

Pseudo live
Ook al kun je met BoinxTV pseudo live opnemen, het is vervelend dat de opname toch in een keer goed moet gaan. Start je de verkeerde laag of op het verkeerde moment, dan is een stukje terugspoelen en de draad daar weer oppikken helaas niet mogelijk. Het toepassen van een niet destructieve methode om de opname te bewerken met behulp van een tijdlijn zou veel verschil maken.

Conclusie
De mogelijkheden van BoinxTV zijn geweldig mooi en beslist goed bruikbaar voor iedereen die professioneel web-tv wil maken. Toch zou het prettig zijn als er meer ‘off-line’ met de mogelijkheden van het programma kan worden gewerkt. De nadruk van het programma ligt grotendeels op het live gebruik en dat verklaart het ontbreken van een GUI met een tijdlijn enigszins. Een combinatie van een tijdlijn en de live methode zou het wellicht nog eenvoudiger maken een videopodcast van hoge kwaliteit af te leveren in zo min mogelijk tijd.

This text will be replaced

Bekijk de hier bovenstaande screencast voor een introductie van BoinxTV.

Prijs
BoinxTV kost $499. De Sponsored Edition kost $199 .
Er is een demoversie beschikbaar die 30 dagen werkt.

Syteemeisen
Intel-based Mac of een dual-processor PowerMac G5
Minimaal 2 GB RAM
Mac OS X Leopard (10.5.5 of hoger)
QuickTime 7.5.5 of hoger

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page

2 gedachten over “BoinxTV – Live-productie software voor web-tv”

Geef een antwoord