Wat heb je nodig voor het maken van een vlog?

Vloggersgereedschap

Gebruikers van YouTube zijn verwend. De kwaliteit van de content op YouTube is tegenwoordig niet alleen technisch vaak van sublieme kwaliteit, maar doet ook qua vorm en inhoud vaak niet onder voor content van tv-zenders. Goede apparatuur draagt wellicht bij om tot een dergelijk niveau te komen, maar ook de beeldcompositie, montage, muziek en de wijze waarop je een verhaal vertelt (storytelling) zijn uiterst belangrijk.

Ervaring

Wellicht is het een open deur, maar eerdere ervaring met fotograferen, filmen, videomonteren, kleurcorrecties, geluidsbewerking en dergelijke helpt altijd bij het maken van professionele video’s. Veel YouTubers die momenteel succesvol zijn, fotografeerden of filmden al lang voordat ze begonnen met YouTube.

Hardware

Staar je niet blind op de dure apparatuur die sommige YouTubers gebruiken. Vaak zijn deze mensen al jaren bezig en hebben ze die fraaie spulletjes stapsgewijs bij elkaar verdiend.Als je zelf niet in het bezit bent van een geschikte camera, probeer die dan te lenen om te kijken hoe hij bevalt. Maar ook met de huidige generatie smartphones kun je al een mooie start maken. Desnoods gebruik je een webcamera. Veel bekende vloggers zijn daar ook mee begonnen.

Software

Om de videobeelden te kunnen monteren en te bewerken heb je software nodig. Er zijn diverse geavanceerde applicaties te koop, en soms wordt videobewerkings-software gratis geleverd bij aanschaf van een camera, een computer of een besturingssysteem. Indien je geen ervaring hebt met dergelijke software kun je ervan uitgaan dat het monteren van je eerste video veel tijd in beslag zal nemen. Hoe meer mogelijkheden een programma biedt, hoe stijler de leercurve meestal is. Vertil je dus niet direct aan programma’s als Adobe Premiere Pro (Windows/Mac), Vegas Pro (Windows) of Final Cut Pro X (Mac), maar begin eenvoudig met Moviemaker (Windows) of iMovie (Mac).

Zodra je de kneepjes van videobeeldbewerking een beetje onder de knie hebt, en behoefte hebt aan meer functies, kun je de overstap naar een geavanceerder programma veel eenvoudiger maken.

Professionele geluidbewerking of het maken van titels of animaties vereist mogelijk extra software. Ingeval je schermopnamen (screencasts) wilt maken, of van plan bent livestreams te geven, heb je eveneens gespecialiseerde software nodig.

Fade-out voor Windows Movie Maker
Sinds januari 2017 wordt Movie Maker niet meer door Microsoft ondersteund. Het programma kan niet meer worden gedownload en er komen geen updates meer voor de laatste versie. Wel is een nieuwe Windows Movie Maker-app aangekondigd, maar onbekend is wanneer die in de Windows Store verschijnt. Hier vind je een overzicht met de beste alternatieven voor Windows Movie Maker.

Theoretische kennis

Theoretische kennis over kleur, compositie, ontwerp, storytelling kan beslist geen kwaad. Als je hier maar weinig over weet, heb je in elk geval de grootste hulpbron ter wereld binnen handbereik:YouTube. Je vindt hier zeer nuttige informatie over de genoemde onderwerpen.

Inspiratie

Inspiratie kan nooit kwaad bij het maken van een mooi product. Er zijn mensen die jaren vooruit kunnen met de ideeën voor hun video’s, maar sommige mensen zijn misschien wat minder geïnspireerd. In dat geval kun je jezelf laten inspireren door miljoenen andere YouTubekanalen. Bekijk verschillende genres. Maak een analyse en bedenk waarom specifieke kanalen of video’s jou aanspreken. Kijk hierbij naar stijl, vormgeving, montage, aanspreektoon, animaties en titels enzovoort. Zet de goede en slechte punten op een rij en en gebruik deze punten om je eigen video’s te verbeteren.

Meer weten? Bestel het boek Ontdek Vloggen!

(Afbeelding:  R4vi. License under the terms of the cc-by-sa-2.0)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page