De opkomst en ondergang van  videosharingwebsites

YouTube heeft vloggen ‘gekaapt’

Een van de grootste bijdragen aan het succes van online videocontent was de opkomst van videosharingwebsites. Daardoor kon je niet alleen eenvoudig videocontent van anderen bekijken, maar werd het ook mogelijk je eigen video’s te uploaden en te delen met de rest van de wereld.
Talloze bestaande internetdiensten, maar ook startende bedrijven, zagen de potentie van dit nieuwe type website en deze schoten dan ook als paddenstoelen uit de grond.

Videosharingwebsites van weleer

De bekendste videosharingwebsites die de afgelopen 15 jaar werden opgericht zijn: Break.com (1998), Fabchannel (2000), Metacafe (2003), Vimeo (2004), Dailymotion (2005), Viddler (2005), MySpace Video (2005), YouTube (2005), Google Video (2005), Blip.tv (2005), Current TV (2005), LiveLeak (2006), 123Video (2006), Crackle (2007),Veoh (2007), Yahoo!Video (2008).

Verlaten websites

Veel van deze websites bestaan niet meer, liggen er verlaten bij, of hebben een totaal andere functie of doelgroep gekregen. MySpace, ooit een van de grootste en veelbelovende sociale netwerken, heeft nog nauwelijks betekenis als aanbieder van videocontent. Het bedrijf is van de kaart geveegd door Facebook en YouTube.

Overlevers

Dailymotion, een Frans bedrijf, heeft nog een redelijk aantal (voornamelijk Franstalige) gebruikers, maar speelt een marginale rol op het gebied van vloggen of internet-tv.

Ter illustratie: De best bekeken Engelstalige vlog- post op Dailymotion kreeg iets meer dan 300.000 kijkers.

Vimeo heeft de concurrentie weten te overleven door zich te focussen op specifieke videocontent.Vlogs vind je hier niet bijster veel en grappige filmjes met katten of pestkoppen die pranks uithalen evenmin. Zelfs een vlog met de naam Topless Topics, waarin de maakster haar vlog geheel topless presenteert, levert hier maar een schamele 81.000 kijkers op. Wat Vimeo wél biedt zijn oneindig veel videoclips, korte films, documentaires en animaties die zijn gemaakt door videomakers met hoge artisticiteit en oog voor kwaliteit.

Al ga je op Vimeo in je nakie staan, je krijgt er echt niet meer kijkers door.

En de winnaar is…

We mogen gerust stellen dat YouTube als grote winnaar uit de bus is gekomen. Maar dat had best anders kunnen aflopen. De drie oorspronkelijke oprichters Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim mochten dan een megahit op internet hebben bedacht, de kosten van de webhosting en het dataverkeer zorgden voor ferme verliesposten. Net voordat YouTube ten onder dreigde te gaan aan het eigen succes kwam de redding uit de hoek van Google, dat YouTube op 13 november 2006 kocht voor een bedrag van 1,65 miljard Amerikaanse dollar.

YouTube = vloggen

Voor veel mensen is YouTube het equivalent van vloggen. Dat is ook wel logisch, omdatYouTube veruit de meeste content van vloggers biedt in de meest uiteenlopende categorieën. Veel YouTubers zijn inmiddels wereldwijd bekend en verdienen daardoor – soms veel – geld met het maken van video’s. Maar het lijkt er een beetje op dat YouTube (of de gebruikers) de term vloggen min of meer heeft ‘gekaapt’. Vloggen is verworden van werkwoord tot een stijlvorm.Voor veel mensen is een vlogger iemand die vooral de aandacht naar zichzelf richt en zo veel mogelijk van zijn of haar leven met de kijkers deelt.

Goudkoorts

Door de vele succesverhalen over YouTubers die veel geld verdienen met hun video’s wordt ook al snel gedacht dat vloggers exclusief gedreven zijn door hun zucht naar succes, roem en geld. Hoewel er het afgelopen jaar veel vloggers op YouTube zijn bijgekomen voor wie dat de belangrijkste drijfveer is, zijn er desondanks nog genoeg vloggers op YouTube te vinden die andere drijfveren hebben. Zij zijn vooral geïnteresseerd in het medium omdat zij verhalen willen vertellen, onafhankelijk willen zijn en passie hebben voor het maken van persoonlijke videocontent.

Het is keihard werken
Succesvolle vloggers werken voortdurend aan hun vlog, experimenteren, zoeken lange tijd naar een format dat goed bij ze past, en staan open voor nieuwe ideeën en concepten. Als je van plan bent om ook te vloggen, bedenk dan dat je het allereerst moet doen omdat je het leuk vindt, niet omdat je denkt schatrijk te worden met je video’s. De YouTubers die momenteel succesvol zijn hebben hier jaren keihard voor gewerkt.Het komt echt maar zelden voor dat een startend YouTubekanaal direct duizenden kijkers heeft. Laat je niets wijsmaken, vrijwel iedereen opYouTube heeft het aantal kijkers en abonnees stapsgewijs opgebouwd.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page