Uit het boek Ontdek vloggen! – Een eigen YouTubekanaal maken

In  hoofdstuk 6:  ‘Vloggen doe je zo!’ uit mijn boek behandel ik onder andere het maken van een plan voor een vlog, de beschikbare vloggersgereedschappen en vertel ik over het maken van een eigen YouTubekanaal. Over dat laatste onderwerp vind je hier een voorproefje:

Zodra je weet bent welk type YouTubekanaal je wilt starten, kun je je richten op de volgende stap: het bedenken van een pakkende naam voor het videokanaal. Onderschat deze stap niet. De naam die je bedenkt moet aansluiten op het type content dat je maakt. Hoezeer ook een kanaalnaam als ‘King of Games’ als een magneet zal werken bij gamers, die vertrekken weer even snel wanneer blijkt dat het kanaal over fotografie gaat. Veel vloggers met een life-vlog gebruiken eenvoudigweg hun eigen naam omdat het kanaal ook helemaal over hun leven gaat.

Op het kanaal ‘Lekker spelen’ wordt lekker gespeeld… met games welteverstaan. Wie andere verwachtingen had adviseren we om hulp te zoeken.

Meer kanalen gebruiken
Veel YouTubers gebruiken meerdere kanalen omdat ze hun life-vlog niet wil mixen met video’s die afwijken van hun genre. Het gebruik van extra kanalen heeft natuurlijk ook nadelen. Je moet voor elk kanaal abonnees en een publiek opbouwen. Als je kanaal nog niet heel erg bekend is, vergt dat alleen maar extra inspanning. Stop daarom liever al je tijd en energie in één kanaal. Uitbreiden kan altijd nog.

Een Google-account maken

Een Google-account is niet alleen handig om video’s naar YouTube te kunnen uploaden, reacties op video’s achter te laten en afspeellijsten te maken, maar ook noodzakelijk wanneer je een eigen videokanaal op YouTube wil maken. Als je nog geen account hebt bij Google, bezoek dan https://accounts.google.com/SignUp en doorloop de benodigde stappen.

Het maken van een Google-account is in een zucht gebeurt. Je hebt het nodig om alles uit YouTube te halen.

Een persoonlijk YouTube-kanaal maken

Om een kanaal te maken dat alleen jij kunt beheren met jouw Google-account doe je het volgende:

 1. Log in bij YouTube op een computer of op de mobiele site.
 2. Probeer een handeling te doen waarvoor je een kanaal nodig hebt, bijvoorbeeld een video uploaden, een reactie plaatsen of een afspeellijst maken.
 3. Als dit niet mogelijk blijkt, betekent dat dat je nog geen kanaal hebt. Je krijgt dan de optie te zien om dit alsnog te maken.
 4. Controleer de gegevens en bevestig de aanmelding van je nieuwe kanaal.

Een bedrijfsnaam of een andere naam gebruiken

Als je op YouTube een naam wilt gebruiken die anders is dan de naam van je Google- account, moet je je kanaal koppelen aan een zogeheten merkaccount. Je kunt hiermee bijvoorbeeld je bedrijf of merkidentiteit op YouTube gebruiken, zonder dat je persoonlijke Google-account hiermee wordt geassocieerd. Een andere reden om op een dergelijke manier te registreren is dat het YouTubekanaal hiermee ook meerdere beheerders of eigenaren kan hebben. Je koppelt een kanaal als volgt aan een merkaccount:

 1. Log in bij YouTube op een computer of op de mobiele site.
 2. Selecteer jouw kanaallijst.
 3. Maak een nieuw kanaal of gebruik een bestaand merkaccount: Klik op Nieuw kanaal maken (Het plusteken). Je kunt ook een YouTubekanaal maken voor een merkaccount dat je wellicht al beheert. Kies hiervoor het merkaccount uit de lijst. Als dit merkaccount al een kanaal heeft, kun je geen nieuw kanaal maken. Je wordt dan automatisch naar het bijbehorende kanaal gestuurd als je het merkaccount uit de lijst selecteert.
 4. Vul de gegevens in om je kanaal een naam te geven en je account te verifiëren.
 5. Klik daarna op Gereed en het nieuwe merkaccount wordt gemaakt.
  Om een kanaalbeheerder toe te voegen, volg je de instructies voor het wijzigen van kanaaleigenaren en beheerders.
En een nieuw YouTubekanaal is geboren.

Waarom het handig is een YouTubekanaal te koppelen aan een merkaccount

 • De koppeling maakt het mogelijk om meerdere kanalen te beheren met een enkel Google-account.
 • Er is geen openbare koppeling tussen je Google-account en het merkaccount. Je naam of e-mailadres blijven hierdoor onzichtbaar, tenzij je er zelf een openbare link naar plaatst.
 • Je kunt ook beheerders en eigenaren toevoegen aan je merkaccount.
 • Hierdoor kan iedereen met deze bevoegdheden het kanaal beheren zonder wachtwoorden te hoeven delen.

Wil je meer lezen? Bestel dan nu het boek Ontdek Vloggen! Het boek is natuurlijk eveneens verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Bekijk  het inkijkexemplaar voor meer informatie over de inhoud van het boek.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page