Uit het boek Ontdek vloggen! – YouTube-sterren van Nederlandse bodem

Aangezien treitervlogger eind 2016 werd uitgeroepen tot woord van het jaar, mogen we wel stellen dat vloggen ook in Nederland is doorgebroken. We zijn er ondertussen zelfs aan gewend dat vloggers te gast zijn bij diverse tv-programma’s. We noemen enkele van de bekendste Nederlandse vloggers.

Disclaimer:
Ik bied hierbij alvast mijn oprechte excuses aan, aan de YouTubers die dit overzicht niet haalden. Maar je moet weten, het boek Ontdek vloggen! biedt maar een beperkt aantal pagina’s. Dus sorry Monica Geuze (Monica Geuze), Mert Ugurdiken (Mertabi), Rob van Eijndhoven (SIV HD), Bardo Ellens (Banjomovies), Teske de Schepper (Teske), BiBi Breijman (BiBi Breijman), Joy (BeautyNezz), Marije Zuurveld (Marijezuurveld) en vele andere YouTubekanalen.

Milan Knol

Milan Knol is de oudere broer van Enzo Knol en is sinds 2010 actief met zijn videokanaal DitisMilan. In 2013 startte hij daarnaast het videokanaal DagelijksHaaDee dat bijna 1 miljoen abonnees heeft. Op dit kanaal maakt hij samen met zijn vrienden Matthy en Melvin video’s over gaming en verwante onderwerpen. Milan verschijnt met enige regelmaat in de video’s van zijn broer Enzo en andersom. Huize Knol bevat overigens nog meer vloggers, want Milan’s vriendin Jill van Dooren, waarmee hij samenwoont, is eveneens een professionele vlogger. Haar vlog Croco Jill heeft rond de 350 duizend abonnees.

Kwebbelkop

Jordi Maxim van den Bussche, beter bekend als Kwebbelkop runt dit gelijknamige YouTubekanaal sinds april 2008. Na zijn middelbare school houdt hij zich hier met veel succes fulltime mee bezig. In juli 2015 telde zijn YouTubekanaal rond de 1,8 miljoen abonnees, maar dat is inmiddels opgelopen tot meer dan 6,5 miljoen volgers. Op zijn kanaal zien we Jordi games spelen als Grand Theft Auto, Happy Wheels en Minecraft, maar omdat hij hierbij Engels spreekt, heeft hij ook zeer veel fans uit het buitenland. Behalve zijn gamekanaal heeft Jordi nog een extra kanaal, Kwebbelcop, waarin hij vragen beantwoordt van zijn kijkers en persoonlijkere vlogs publiceert.

Dylanhaegens


Er zijn momenteel veel vloggers die afstappen van het dagelijks vloggen. Het dilemma hierbij is dat dit gepaard zal gaan met een afname van het aantal kijkers en abonnees. De concurrentie op YouTube is groot, zo niet moordend. De kijker klikt even snel weer op de video van een andere vlogger en raakt daaraan verzot. Toch laat Dylan Haegens, een zeer bekende Nederlandse YouTuber, zien dat een wekelijkse vlog ook prima kan werken en miljoenen kijkers kan trekken. Dylan heeft meer dan een miljoen abonnees en zijn video’s zijn honderden miljoenen keren bekeken. Samen met zijn team maakt Dylan voornamelijk video met comedy sketches. Daarvan is zijn serie ‘de 10…’ waarin een top 10 op een komische en visuele wijze wordt behandeld. Daarnaast heeft Dylan het kanaal TeamDylanHaegens waar twee video’s per week worden geplaatst met animaties en video’s die wat persoonlijker van aard zijn. Onlangs is er nog een nieuwe serie bijgekomen, ‘Nailed it!’, waarbij het team een uitdaging aangaat. Deze serie is tweewekelijks en verschijnt elke woensdagmiddag om vier uur. Dylan werd tijdens het VEED festival van 2017 verkozen door het publiek tot winnaar in de categorie ‘Beste MannelijkeYouTuber’.

MissLipgloss

Het succesverhaal van Cynthia Schultz is al vaak breeduit gemeten in de media. Ze werd bekend met haar webblog Miss Lipgloss, dat ze tien jaar geleden op haar zestiende opzette en waarin ze schreef over cosmetica. Daarnaast maakte ze vele video’s met make-up tips op haar YouTubekanaal MissLipgloss, dat zij een jaar later startte. Frappant detail is dat het kanaal ‘maar’ 65 duizend abonnees heeft, de video’s gemiddeld ‘slechts’ tienduizend keer worden bekeken, maar Cynthia een goed salaris overhoudt aan het kanaal. Dat heeft ze te danken aan de deals die ze weet te sluiten met adverteerders en fabrikanten van cosmetica, kleding en lifestyleproducten. Begin 2017 kondigt Schultz aan te stoppen met Miss Lipgloss en dat ze geen beautyblogger meer wil zijn. Ze richt haar pijlen momenteel op haar nieuwe website cynthia.nl. De website behandelt persoonlijke onderwerpen, eten, reizen, interieur, beauty en lifestyle. Niets nieuws onder de zon dus, maar een belangrijk verschil dat Cynthia alleen nog maar vlogt wanneer ze dat zelf wil.

VEED Awards
De VEED Awards kun je beschouwen als de Oscars voor Nederlandse YouTubers. Het evenement is een samenwerking tussenYouTubers, het Nederlands pr-bureau MAAK en diverse mediabedrijven,waaronder RTL en AD. Tijdens het evenement hebben fans van specifiekYouTubers de mogelijkheid hun helden in levende lijve te ontmoeten. De categorie.n tijdens de uitreiking van de VEED Awards 2017 waren onder andere de beste vrouwelijke en mannelijke YouTuber, het beste beautykanaal, de beste nieuwkomer op YouTube, het beste gamekanaal, het beste muziekkanaal, hetbeste comedykanaal en het beste Nederlandse YouTubekanaal. Daarnaast werd de Boulevard Award voor beste bekende Nederlander op YouTube gegeven aan Tim Hofman en waren er awards voor de beste vlogging en pranker channels. Het AD gaf de AD Journalistieke Aanmoedigingsprijs aan YouTuber Défano Holwijn, die hiermee een budget van 10.000 euro won voor het maken van een journalistieke serie bij AD.

Wil je kennismaken met nog veel  meer vloggers van Nederlandse – maar ook van buitenlandse – bodem? Bestel dan nu het boek Ontdek Vloggen!  online. Maar natuurlijk kun je het ook kopen bij de betere boekhandel.
Bekijk anders eerst het inkijkexemplaar voor meer informatie over de inhoud van het boek.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page