Geluid en muziek in je vlog

 Loop filmend door een gang of tunnel heen en laat deze beelden zonder geluid zien. De vertoning zal beslist weinig teweegbrengen. Voeg een lage langgerekte bastoon toe en mensen verwachten dat er iets gaat gebeuren. Gebruik daar nog eens het geluid van krijsende mensen bij en de toeschouwer zit op het puntje van zijn stoel. Kortom, met geluid voeg je extra dimensie toe aan videobeelden.

Geluidbewerkingsprogramma’s

In de betere video-editingprogramma’s is het meestal mogelijk om meerdere geluidssporen te gebruiken. Hoewel je de geluiden vaak op bescheiden wijze kunt aanpassen, verdient het de voorkeur een apart geluidsbewerkingsprogramma te gebruiken voor geavanceerde effecten. Bijvoorbeeld Adobe Audition, voorheen Cooledit, is perfect om geluid mee te bewerken. Een demoversie is beschikbaar op creative.adobe.com. Om het programma te blijven gebruiken is een Creative Cloud-lidmaatschap noodzakelijk. Kijk voor actuele prijzen op de website van Adobe.
Pro Tools
Ook het professionele programma Pro Tools biedt diverse licenties om de software te gebruiken. De mogelijkheden van Pro Tools zijn misschien voor een gemiddelde YouTuber iets te complex en in veel gevallen te veel van het goede, maar het programma is zeker de moeite waard om te proberen. Download hier de demoversie.

Audacity
Een gratis geluidsbewerkingsprogramma is Audacity, een opensourceprogramma waarmee je meerdere sporen kunt gebruiken en dat daarnaast ook ondersteuning biedt voor VST-plug-ins. De gebruikersinterface is wellicht minder gelikt dan die van de commerciële tegenhangers, maar qua functies en mogelijkheden kom je met  Audacity absoluut niets kort.

Audacity is helemaal gratis en werkt als een tierelier.

Omzeil auteursrechten

Je kunt geluiden of muziek die je niet zelf hebt gemaakt meestal niet zonder meer gebruiken. In de meeste gevallen heeft iemand het copyright. Toch is hier wel een mouw aan te passen. Diverse websites bieden namelijk muziek en geluidseffecten die je zonder problemen kunt gebruiken in je eigen producties.

Muziek gebruiken
Als je op zoek bent naar muziek die je veilig kunt toevoegen in je eigen video’s, dan zijn er veel websites waar je hiervoor terecht kunt. Vaak gratis, soms betaald. Neus allereerst eens rond in de zogeheten YouTube Audio Library, de rechtenvrije muziekbibliotheek van YouTube. Bij veel nummers is het zelfs toegestaan om inkomsten te genereren met je video.
Voor het vinden van muziek die je veilig kunt gebruiken, hoef je niet ver te zoeken: op YouTube staat genoeg.

Geluiden en geluidseffecten
Op Audio Hero vind je meer dan 250 duizend professionele en rechtvrije muziektracks, maar ook geluidseffecten, die je tegen betaling kunt downloaden. Je kunt per song betalen of kiezen uit een van de abonnementen. Zo kun je bijvoorbeeld voor €9,99 per maand 50 songs downloaden.

Gemak dient de mens. Op Audio Hero vind je diverse muziek die je zonder probleem kunt gebruiken in je eigen video’s.

Free Music Archive, kortweg FMA, is al jarenlang een veel gebruikte bron voor het vinden van ‘podsafe’ en ‘vlogsafe’ muziek. Voor een uitgebreid aanbod met muziek in verschillende stijlen klik je hier.

De website Free Music Archive heeft een immens archief met muziek in de meest uiteenlopende stijlen opgebouwd.

Generatieve muziek net Jukedeck
Niet iedereen kan zelf zijn eigen muziek maken. Of misschien toch wel? Jukedeck maakt het mogelijk muziek te genereren aan de hand van een genre, instrument, stijl en stemming. Op basis van dergelijke voorkeuren stel je het tempo, de tijdsduur en een climax in en wordt het muziekstuk voor je gemaakt. Hierna kun je het downloaden en in je eigen producties gebruiken.

Jukedeck is ongelooflijk. Je gelooft je oren niet. Muziek per strekkende meter. En nog gratis ook.

Tips voor muziekgebruik
Muziek en geluidseffecten kunnen je video maken of breken. Muziek die niet past bij een shot of scène schiet zijn doel voorbij. Muziek op het moment dat er wordt gepraat is ook vaak geen logische keus. Desondanks worden veel video’s zonder goede reden van muziek voorzien. Als je per se achtergrondmuziek wilt gebruiken, zorg dan ook dat die op de achtergrond blijft. Gebruik ook geen muziek waarvan jij niet de auteursrechten hebt. Doe je dat toch, dan ontvang je al snel een waarschuwing van YouTube.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page