Maak je tv slimmer!

Kijken naar internet-tv

Natuurlijk is het mogelijk om internetcontent op de tv te bekijken met behulp van een kabel van een paar tientjes. Dat werkt prima zolang je alleen video’s of films afspeelt. Zodra je er andere typen content, zoals een Facebookpagina of de pagina van Buienradar, mee wilt bekijken, is een dergelijke methode minder praktisch.

Slimme tv’s

De meeste grote fabrikanten van tv’s ontwikkelen tegenwoordig zogeheten smart- tv’s waarmee je de functionaliteit van de tv uitbreidt en toegang hebt tot content op internet. Dit wordt ook wel connected tv genoemd. Dergelijke apparaten zijn te koop in alle soorten en maten en gebruiken applicaties voor het aanbieden van content en internetdiensten. Soms voegen fabrikanten de functies van hun smart-tv ook toe in hun andere producten, zoals blu-rayspelers en thuisbioscoopsystemen.

Brain boost

Heb je geen slimme tv, maar kan je huidige tv wel een brain boost gebruiken, dan kun je deze redelijk eenvoudig omtoveren tot een smart-tv. Meestal pakt dat nog veel goedkoper uit ook. Je hebt hiervoor ruime keuze uit diverse soorten apparaten zoals HDMI-sticks, streamers, mediaservers, settopboxen en meer. Hoe complex of duur je het maakt, is afhankelijk van je eigen wensen: of je bijvoorbeeld alleen je eigen foto- en videoverzameling wilt bekijken, of ook toegang wilt hebben tot online content. Wil je apps gebruiken op het apparaat zelf of gebruik je de apps van je smartphone of tablet? Wil je gebruikmaken van videodiensten zoals Netflix, of gebruik je alleen gratis diensten zoals Vimeo en YouTube? Wil je ook games kunnen spelen met het apparaat? Wil je de functionaliteit van het apparaat kunnen uitbreiden met extra software of hardware, en wil je data en content op het apparaat bewaren?

HDMI-Stick

Een HDMI-stick is een van de eenvoudigste manieren om de functionaliteit van je tv uit te breiden: je steekt het ding in een vrije HDMI-poort van je tv en je kunt aan de slag. Er zijn vele soorten HDMI-sticks te koop, veelal voorzien van een besturingssysteem als Android of Windows. Dat maakt het eenvoudig om ook extra applicaties op te installeren. De mogelijkheden van dergelijke apparaten lopen uiteen. Soms doen ze alleen dienst als mediaspeler of dienen ze ter vervanging van een gameconsole
terwijl mensen spellen spelen van http://www.p4rgaming.com/blog/cheap-elo-boosting-services. Er zijn ook uitvoeringen die een Intel-processor bevatten en Windows 10 ondersteunen, waardoor het apparaatje kan worden gebruikt als een volwaardige pc.

Chromecast

Een van de bekendste HDMI-sticks is Chromecast, ook wel Google Cast genoemd. Dat heeft het ongetwijfeld te danken aan het gemak waarmee het apparaat werkt. Als je het apparaat verbindt via wifi kun je het gebruiken met je Google-account. De nieuwe Chromecast ondersteunt apps van onder andere Videoland, NPO, Spotify, Netflix en YouTube en de vernieuwde Chromecast-app biedt een handig overzicht van de apps die de Chromecast ondersteunen.

Chromecast is populair vanwege de prijs en het gemak waarmee het apparaat werkt.

De Chromecast biedt twee methoden om te casten. Je kunt mobiele apps en webapps gebruiken die de Google Cast-technologie ondersteunen en de content naar de tv streamen, maar je kunt ook content streamen vanaf een computer met de browser van Google, Google Chrome.

Mediaspeler

Mediaspelers zijn nog steeds erg populair omdat ze vaak in staat zijn content af te spelen in de meest uiteenlopende bestandsformaten. Ze worden dikwijls voorzien van een intern (opslag)geheugen en bieden daarnaast de mogelijkheid bestanden te lezen vanaf externe opslagmedia zoals USB-schijf, USB-stick, of SD-kaart. Sommige fabrikanten leveren een eigen besturingssysteem voor het apparaat, maar er verschijnen ook steeds meer mediaspelers op de markt die hiervoor Android gebruiken.

Minix NEO

Apparaten met Android en een zeer goede reputatie zijn de mediaspelers van Minix. De Minix NEO X6 is een mediaspeler die wordt verkocht met Android 4.4.2 KitKat al ge.nstalleerd. De NEO X6 biedt daarnaast de mogelijkheid om software van derden te gebruiken om hiermee de gebruikerservaring en de mogelijkheden van het apparaat te verrijken. Bijvoorbeeld de software XBMC die is aangepast tot een zogeheten MINIX (Gotham)-editie, dat onder andere ondersteuning biedt aan hardwaredecodering. Hierdoor wordt het mogelijk video in een hoge resolutie als Full HD 1080p zonder haperingen af te spelen. Om de mediaspeler te voorzien van internet kun je gebruikmaken van wifi of een ethernetkabel.

De NEO X6 is een uitstekende mediaspeler uit de stal van Minix.

Kodi

Omdat Kodi een opensourcesysteem is, biedt dit ook kleinere fabrikanten de mogelijkheid een apparaat te ontwikkelen. Het maakt het ook voor ontwikkelaars eenvoudiger en goedkoper hiervoor applicaties te maken. Voor de gebruikers van Kodi betekent dit een enorm aanbod van handige – soms unieke – applicaties. Hiermee kun je de mediaspeler naar eigen wens uitbreiden: afspeellijsten toevoegen, audiovisualisaties gebruiken bij het afspelen van muziek, diashows maken, foto’s van websites bekijken, de weersverwachting bijhouden en veel meer. Maar waarschijnlijk is de optie om op minder legale wijze te kijken naar de laatste films en series wel de meest gebruikte toepassing. Genesis en Exodus zijn bijvoorbeeld twee add-ons die dit mogelijk maken. Kodi ondersteunt zeer veel multimediaformaten en kan deze afspelen vanaf cd, dvd, USB-stick geheugenkaarten, internet of lokaal netwerk.

Kodi maakt het tevens mogelijk om op minder legale wijze films en series te bekijken.

Sommige Kodi-apparaten worden standaard geleverd met een enorme hoeveelheid uitbreidingen om de indruk te wekken dat het de ultieme mediaspeler is. Maar deze ‘Kodi-dozen’ werken in de praktijk vaak slechter dan een kaal systeem dat je zelf stapsgewijs uitbreidt. Dan is namelijk eenvoudiger te achterhalen welke applicaties problemen geven.

XBM-wat?
XMBC is een opensourcemediacenter, compatibel met verschillende besturingssystemen. Dit product maakt het mogelijk video’s, muziek, podcast, vodvast en digitale mediabestanden van lokale en netwerkopslagmedia af te spelen. Het werd oorspronkelijk gemaakt voor de Xbox, maar later kwamen daar versies bij voor Windows, Mac en Linux. Sinds versie 14 is de naam XBMC veranderd in Kodi.

Alles over internet-tv, connected tv, apps, en meer, vind je in het boek Ontdek vloggen! Meer weten over de inhoud van dit boek? Bekijk dan het inkijkexemplaar.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestShare on StumbleUponPrint this page